Moruše je sladké ovoce, které svým tvarem trochu připomíná maliny nebo ostružiny. Je ovšem i trochu trpké, proto se mu řada lidí vyhýbá, jeho chuť však ozvláštní každý sladký dezert a marmelády vyrobené z těchto plodů vás překvapí svou znamenitou chutí. Moruše je navíc významným zdrojem vitamínů, zvláště vitamínu C a antioxidantů.
Morušovník je strom, původně pocházející z Asie, u nás se však pěstuje už po staletí. Navíc se jedná o dřevinu, která roste i několik let. V Asii můžete najít jedince, kteří překonali hranici dvě stě let. Krom toho dorůstají i do enormní výšky okolo 15 metrů. Hodí se tak na velkou zahradu s dostatkem světla. Zde budou vypadat dobře jako solitéry a zároveň jim zahrada poskytne dostatečný prostor pro jejich růst.
Jejich plody můžeme mnohdy naleznout také pod jejich anglickým názvem morus alba (moruše bílá) a morus rubra (moruše červená). Jejich plody se svým vzhledem velmi podobají malinám nebo ostružinám, jen jsou více podlouhlé. Mají však sladkokyselou chuť, a proto je lepší je před konzumací zpracovat do ovocných marmelád nebo džemů.
Jak tuto dřevinu pěstovat na zahradě?
Morušovník pochází z Asie, proto potřebuje pro svůj růst dostatek tepla a světla. Ideální jsou pro něho tedy teplé oblasti, kde se průměrná roční teplota pohybuje kolem 8°C. Milují půdu s dostatkem živin a slunné stanoviště, naopak se mu příliš nezavděčíte, pokud ho umístíte do mokré půdy.
Morušovník pro svůj kvalitní růst potřebuje dostatek prostoru, neboť jeho kořenový systém dorůstá do obřích rozměrů. Díky tomu však není tolik závislý na výživu podávanou zvenku.
Pokud se skutečně rozhodnete pro pěstování morušovníku, sázejte malé stromky na jaře nebo na podzim. Ještě předtím ale nechte stromek na pár hodin ponořený ve vodě, kořeny tak nasáknout potřebnou vodu a mnohem lépe se uchytí.